Followers yg yanie sayang

Monday, June 27, 2011

Doa Ketika Melihat Bayi...
Lumrah atau kebiasaan bagi manusia zaman skrg, bila ada ahli keluarga, saudara mara, sahabat handai atau dalam bahasa rocknya geng or member2 kita dpt anak..

Maka ramailah yg dtg menziarahi sebagai tanda mengrahmati dan tanda kasih sayang.. memang ini satu amalan yg baik dan terpuji dan memang dlm Islam ia amat digalakkan..

tapi harus juga kita sedar batas2 mengziarahi itu (tak perlu kupasan panjang, sendiri faham2lah hehehehe...)

yg peliknya bila ada yg tak kena (nak mula kutuk ler nie ekekeke...)
..tau apa dia? yg beriya-iya n lebih2 tu.. tanpa dia sedar yg dtg tu sdg mendoakan BALA utk bayi kecil itu... so hati2lah dgn ucapan n kata2 yer bro kekeke..

Terbaik bila kita ziarah org baru bersalin atau dpt anak atau bila kita lihat bayinya kita doa... apa danya? dibawah ini sya salinkan secara ringkas.. terjemahannyapun setakat yg sya faham (bahasa arab blum lancar lagi.. koho koho la ye bro ekekeke...)

Doanya begini:

Innii u'iidzuka bikalimaatillaa hit taammati min kulli syaithaanin wa haammatin wa min kulli 'aynin laammatin.

Maknanya (lebih kurang laa): Aku berlindung utk bayi ini dgn kalimah Allah Yang Paling Sempurna.. daripada diganggu oleh syaitan dan diganggu binatang dan diganggu oleh pandangan mata yg boleh membawa kpd akibat buruk bagi apa yang dilihat oleh bayi itu.
(doa ini ada dlm hadith Bukhari)

...jika kita doa ini pada bayi itu maka Allah akan lindungi dia dan kita pula dpt pahala sbb mengamalkan sunnah Nabiy saw..

jgn ler asyik cakap soooooooooo cute, sooooooo tembam, sooooooooo comel, sooooooooo hensem mcam bapak dia ekekekek hah dah beso pi main bola kahkahkah...

ok ler jgn mare, jgn ambil ati kita kongsi2 ilmu yer...

Lebai tak berduit hehehe..
no hadiah for the baby laa..

sUMBER aSAL oLEh...
oleh
Lebai Kampung
MUAFAKAT ( Pertubuhan Muafakat Sejahtera Masyarakat Malaysia )
http://muafakatmalaysia.wordpress.com/

No comments:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...