Followers yg yanie sayang

Tuesday, December 13, 2011

describe la sendiri...

Assalamualaikum...
ape khabar awk2 sume...
erm...sebenarnye x tau mcm mane nk describe org yg sorang nie...tapi korang try la describe sediri dier nie jenis cam ner lepas bace nie...

situasi 1
yanie  :  akk knp akk bayarkan makanan sy, biarla sy bayar sendiri...
si polan  :  ala x perla...lagipun akk tengok korang kakitangan awam nie mcm susah jer nak makan...
Yanie  :  x tau nk jawab ape, SENTAP...(Dlm hati grrrrrr...rase mcm kene simbah ngan minyak panas muke nie)

Situasi 2
si polan  :  yanie...itu mmg rumah family awk erk...
yanie  :  yerla kak...habes tu rumah sape...heheheh (dlm hati ape punye soalan daa)
si polan  :  owh...besar jugak kan umah awak...tu ayah awak beli tanah pastu buat rumah ker...
yanie  :  yer la kak...
si polan  :  erm...umah ayah awk tu mesti murah kan dulu2...
yanie  :  SENTAP lagi...(dlm hati umah ko la yg murah sbb kerajaan yg sediakan...si polan nie duduk felda kt ulu terengganu nun)...

situasi 3
si polan  :  yanie...awk g x kenduri kawen si polan kt sabah...
yanie  :  x g la kak...sy g yg kt sni jer belah lelaki nnt...akk g ker...
si polan  :  g kot, sbb kn ader kursus kt sane, akk jadi urusetia...alang2 g jerla terus...
yanie  :  owh, akk jadi urusetia, dh alang2 tu g jer la kak...
si polan  :  yerla...erm...yanie awk nie pernah ker x naek flight nie...
yanie  :  SENTAP lagi...(dlm hati...kecik2 lagi aku dh naek flight laa...ko setakat naek flight waran tu x yah nk berlagak...)
at last si polan tu x g pun sabah sbb kursus x jadi, pastu kate tiket mahal nk g sendiri...ape kes...

situasi 4
si polan  :  yanie...awk wat per tu...awk ni tengok krim siam ker...
yanie  :  eh ape plak kak, sy x gune pun krim siam , x brani...kan sy gune v beauty...(si polan pun gune v beauty jugak)
si polan  :  yanie...awk mekapkan org gune produk ape...siam ker...
yanie  :  eh akk nie...x la, sy gune krayolan...
si polan  :  eh yanie...awk buka page blablabla...akk nk tengok krim siam yg dier jual...kt kpg akk laris tau produk nie...
Yanie  :  SENTAP lagi...(laa ko yg nk beli produk siam rupenyer)...

situasi 4
si polan  :  yanie...cantek beg awk (sambil pegang2)
yanie  :  hehehe...tq kak, bese2 jer
si polan  :  yanie...beg awk nie mesti plastik kan...bukan kulit
yanie  :  SENTAP utk kali yg ke brape ntah...(dlm hati taula ko pakai beg gucci 5-6 ribu tp x yah la hina org)...
si polan  :  brape awk beli beg nie yanie...
yanie  :  2-3 ratus jer kak...
si polan  :  owh...sambil gelak2 dan sambil pegang2 lagi beg x gucci aku tuu...

situasi 5
si polan  :  yanie jom g makan...
yanie  :  ok jom la
si polan  :  awk bawak kete ape hari nie yanie...
yanie  :  wira...
si polan  :  ala yeker...hehehe...x perla naek kete akk jerla...
yanie  :  SENTAP (tau la ko gune vios trd tuu, dulu ko tu mule2 keje lagi la gune kancil jer...aku nie ok la jugak gune wira)...

situasi 6
si polan  :  yanie best x bawak kete nie...
yanie  :  best jer kak...ala kak kete baru sume best...
si polan  :  tapi kete buatan malaysia nie x tahan kan, bunyi sana bunyi sini...kalau toyota tuu mmg best r bawak...
yanie  :  SENTAP (dalam hati...ko dulu sebelum gune vios gune myvi jer, buatan malaysia jugak...)

situasi 7
si polan  :  yanie...cantek tudung awk...
yanie  :  tq kak...dtg pulak sorang member berkata  " yanie, canteknyer tudung awk, sy minat la"...hehehehe
si polan  :  mmg r cantek...tp mcm budak2 la...
yanie  :  SENTAP (tadi ia2 ko kate cantek, bile org lain puji aku ko kate cam budak2 pulak dahhh)...

situasi 8
si polan  :  yanie...awk pakai tudung apa nie...cantek la
yanie  :  pearl haya kak...
si polan  :  owh yeker...akk x minat la mcm berat jer...lagipun ropol2...
yanie  :  SENTAP (dlm hati geram...)

situasi 9
yanie  :  kak jom kite g old town nk x...
si polan  :  jom la...ala yanie setakat old town tu dh banyak kali la akk g...korang nie mcm x pernah g kan tempat2 cam tuu (mengata kakitangan awam...mcm la kami nie miskin sangat2)...
yanie  :  yer la kak...heheh (dlm hati SENTAP)

situasi 10 (sambil makan kt kfc jusco maluri)
si polan  :  erm...sy x shopping kt jusco nie...
member2  :  amboiii ko...
yanie  :  niela tempat shopping sy kak...
member lagi sorang  :  sy carefour jer kak...
si polan  :  yerla...akk slalu g pavi jer...
yanie & member2 lain  : SENTAPPPPP 

situasi 11
si polan  :  tau x dulu kan bf akk tu selalu bg akk jam ELBA lah, ESPRIT lah dan yg seangkatan dengannya...
yanie  :  ok la tu kak...org bg untung kak...
si polan  :  tp akk x pakai pun...lepas bff akk tengok akk x pakai barula dier bagi akk jam lain (jam tangan si polan nie kalau x 10 ker 20k x sah...yg lekat kt tangan dier mestila rolex ker omega ker)
yanie  :  ala kak sy pakai casio jer dh 4 tahun dah...(dgn bangga tunjuk jam yg x sampai 1k pun kt dier)
si polan  :  gelak2...sambil jeling tengok jam sy...agaknyer geli kot nk pegang jam murah...

Situasi 12
Si polan  :  eee...knp la pegawai tu pakai sembonia jer, sembonia tu utk org2 sederhana jerla...sepatutnyer pegawai kene la pakai LV ker, Gucci ker, Prada ker...blablabla...
member lain  :  eh aku pun pakai sembonia tula, ok jer...aku nie fikirkan anak2 malas nk membazir2
si polan  :  yerla, sepatutnyer org2 mcm kita nie kene la pakai branded2...
Yanie  :  SENTAP (Dlm hati...eh ko tu anggota jerla...bukan ko tu pegawai pun...)


situasi 13 (paling sedih)
si polan  :  Yanie...meh la dtg raya umah akk...bile awk nk dtg nie...
yanie  :  tengok la kak, nnt2 sy sampaila...
si polan  :  nnt awk dtg x payah la bawak anak awk tuu...leh kite sembang lame2
yanie  :  ok kak (sbb dh terlampau SENTAP dan x tau nk kate ape, perkataan tu jer yg mampu keluar)
elehhhh...mcm la aku nie x tau yg ko tu x bagi bawak anak aku dtg umah ko sbb nyer ko takut anak aku rosakkan brg2 yg ada kt dlm umah dia tu...anak aku pun x hingin la nak g umah ko...hahaha...bile sy cite kt husband sy, husband sy pun kata "ingat sy nie bodoh ker nk biarkan anak buat sepah kt umah org"...) sy mmg x nak pun g umah dia, walau mcm mana sekalipun dia ajak sy...pelik kan selalu kalau org ajak dtg umah benda first org ckp mesti berbunyi cam nie  "nnt dtg bawak anak skali tau..." pastu kalau kita dtg x bawak anak mesti org akan ckp  "  laa...knp x bawak anak sekali"...betul x...betul x...

mmg ko tu x ada naluri keibuan langsung. ko x pernah melahirkan...ape yg ko tau, setakat ko jaga anak buah x yah la ko nk kata ko tu dh bese ngan kerenah budak...selagi ko x melahirkan, x mengandung selagi tu la ko x tau apa makna jadi seoarang IBU...faham x...

bukan la sy saja nk membuka keburukan seseorang...tapi kdg2 benda2 yg dia cakap kan tu mmg menikam2 kalbu jer ayat2 yg terkeluar dr mulut die tu...sy tau dia x baca pun blog sy nie...tapi kalau satu hari nnt dia baca, taula dia yg kata2 dia tu mmg menyakitkan hati sume org tau x

lagi satu...kita nie biarla berpijak di bumi yg nyata, x payahla nk membangga sangat dengan apa yg kita ada tuu...kdg2 org yg baru kuar dr kampung nie mmg kene kejutan budaya ckit...sorry to say la...x sume yg mcm tu tp dh ramai yg sy jumpe mmg jadi cam tuu...kuar2 dr kpg plak kawan ngan org kaya raya kan...mmg culture shock la..maafla kalau kata2 sy keterlaluan...cube anda sendiri bayangkan...keje polis anggota jer...korang akan suspect ker dia nie pakai beg gucci beribu riban tu...sure x kan...sbb tu sy lebih memilih utk pakai apa yg sy mampu jer dan yang paling penting mestila kita selesa dan puas hati dgn barang2 yg kita guna tuu...bukan la nk tunjuk berlagak ker ape kan..agaknyer dier saje jer nk bgtau yg dier tu gune itu ini branded2 sbb nk bgtau yg dier tu pakai ribu2 nyer brg, x mcm kita yg pakai ratus2 ataupun puluh2 jer...common la kita nie bukanla anak tan sri ataupun somebody yg kaya raya...wat per nk tunjuk berlagak sangat...eh anak tan sri pun low profile laa....hishh...

Alhamdulillah sy bersyukur dgn rezeki yg dikurniakan oleh Allah kpd sy dan keluarga...hidup dgn penuh kesederhanaan adalah yg terbaik di dunia ini...kalau kita dh berada di atas jgn la kita lupa pandang ke bawah...kalau kita sentiasa pandang ke atas satu hari bile kita jatuh terduduk x da sapa nak tolong...kawan2 sume lari...percayalah...yg paling penting JGN BERLAGAK SANGAT la dgn apa yg ko ada...sponsor jer sume tuu...hahaha...

terima kasih kerana sudi membaca entry SENTAP ini...

2 comments:

Nur Raihana Abd Rahim said...

hahaha gile ke dia tu.berlagak.cuba cek ori ke sume tu?entah2 eksyen je lebih.tak pun rasuah.opsss!!!haha!pelik,tak pernah jumpa org camni

Emacupcake said...

haishh...tekun aku baca entry SENTAP ko ni...bersyukurlah dengan apa yng kita ada..Allah Maha Besar..sekejap je kita boleh jadi kaya n sekejap je Dia leh buat kita kita miskin....Beli beg mahal2 tu guna duit ape2..klu setakat gaji 2 -3k cam kita ni, mampu ke nak beli beg branded2 camtu..atleast ko ada amik duit kopi..hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...