Followers yg yanie sayang

Thursday, July 4, 2013

tentang kawan...

Assalamualaikum
ape khabar semua...
harap semua readers dlm keadaan sihat...aman..tenteram...happy selalu

ok straight to the point...aku nk tanye korang pernah x ade kengkawan, atau geng...atau sahabat...atau kawan satu kepala...ok mesti ada punya aku yakin mesti korang ada paling x kawan korang mesti ada sorang kan...same laa macam aku jugak, aku akui aku mmg ramai kawan x dinafikan aku berkawan banyak stage...ade kawan dr skolah rendah, sekolah menengah, poli, ofis, dll...ramai lah x terkata...Alhamdulillah aku dikurniakan ramai kengkawan...tapi...ada tapinya...aku x tau knp asalkn aku rapatttt sngat ngan seseorang kawan mesti aku akan ada tacing2...pastu terus jadi x kawan...aku rase bende nie jadi mungkin disebabkan aku terlalu open cite pasal kehidupan aku...sebenarnya sape pun kawan kita, dia tetap manusia biasa yang mempunyai hati dan perasaan...perasaan maksud aku di sini adalah dari pelbagai sudut...antaranya perasaan sayang, suka, marah dan jugak paling bahaya perasaan dengki..dalam banyak2 perasaan tuu aku rasa perasaan dengki yang paling bahaya sekali...kadang2 hati kita mmg ikhlas sbb tuu kita sanggup share mcm2 hal...tapi dalam masa yang sama kita x tahu dlm banyak2 hal yang kita cite ade satu2 hal yang membuatkan kawan kita tuu x puas hati ngan kita...sebenarnya aku dah lalui bende nie banyak kali...terlalu banyak kali tapi aku nie yang tak sedar2 x reti2 bahasa lagi...asalkan ade jer org yg aku rase aku leh masuk ngan dia aku mule laa nk share macam2 hal...last2 aku gaduh...entahlah kdg2 aku rase knp dgn diri aku nie...tapi bila aku fikir2 balik kan aku rase bukan aku yg salah...aku rase lumrah manusia mmg mempunyai hasad dengki...ade plak kes bila aku dah baik ngan dia, aku nie x boleh nk kawan ngan orang lain, nak kene kawan ngan dia jer...adoiii pengsan laa aku mcm tuu kang org kate aku lesbian plak...kahkahkah...

ok bila hal2 mcm nie jadi kat aku kan...aku rasa langkah terbaik kita boleh nk berkawan, mmg boleh kalau kawan susah ko tolong laa x ckit banyak ko kene tolong kawan ko, x rugi ko tolong org...ini betul...tapi berkawan tuu jgn terlalu close...ape2 sahaja cite nak2 cita pasal peribadi jgn sesekali ko cite ngan kawan ko...kot2 ko ade boyfriend ker duit juta2 dalam bank ke jgn laa ko cite silap2 haribulan bf ko kawan ko sailang...duit ko nnt jadi hak milik kawan ko...aku rase better ko cite bende2 based jer kot ko ade bisness ke ape ke ko jgnlah bercerita...betul ape aku tulis nie melalui pengalaman aku sendiri...kalau lah aku boleh undurkan masa nie kan aku x nak de close yg terlampau ngan kengkawan aku, akibatnya aku sendiri yang merana...nk kata merana sangat tu x lah tapi mcm sakit hati tau x...aku nie ntah laa dari zaman skolah lagi aku pentingkan sangat kengkawan aku nie...ckp mak abah langsung aku x dengar sepatah haram kawan jugak yg aku ikutkan...tapi bila time susah mak abah aku  laa yg jaga aku...hadoiii x serik2 aku nie...

pastu kan sekarang nie aku mcm malas naa nk update ape2 kat fb...walaupun aku nie sebenarnya adalah seoarang peniaga tegar...mane ade dah aku iklan kan perniagaan aku kt fb tuu aku skarang nie jual offline jer kt ofis pastu mane2 regular customer aku tuu diaorg nk order barang just pm or whatsapp jer...smpai tahap mcm tuu...malas dah ntah laa ade org takut sangat aku nie jadi kaya raya smpai sanggup buruk2 kan aku belakang...nie smua punca dia satu jer...DENGKI...nyampah lah aku dpt kengkawan cam nie...fedap tul...smpaikan nama butik aku pun customer2 aku x tau...aku malas aku tau kalau aku masukkan kt fb mule laa ramai yg start congkil pasal aku dlm diam...tapi bile aku fikir2 penting gak aku nie smpai ramai plak yang ambik port pasal hidup aku...hahhahaa...aku nie kan x pernah langsung nk dengki atau nk cungkil pasal hidup org walaupun ade yg beli kete pun masuk kt fb...mcm2 hal...beli beh guess yg rege 400-500 pun nk masuk kt fb...adoiiiiiiii...kot aku buat jugak mcm tuu ape yg aku beli sume nk update kt fb  agaknye ade yg x tido malam kot...bahaya tul manusia zaman sekarang nie...tupasal aku ambik inisiatif kt fb tuu aku update aktiviti jer itupun saje utk meriahkan fb aku...aku nasihatkan kt korang kan hati2 laa...aku takut sbb manusia leh buat kita nie mcm2...kot setakat ngata2 tuu x kesah laa pun tapi kalau dh smpai wat guna cara lain tuu dah bahaya...cukup laa ape yg dh jadi depan mata aku...aku takut sangat penangan dengki nie mcm2 leh jadi...pastu aku nasihatkan korang amalkan laa ape2 pendinding diri...ayat2 al-quran tuu korang jgn lah tinggalkan...aku nie rock2 jugak tapi bende2 mcm nie kene jugak amalkan...ape2 pun jgn lupe Allah Taala...I.Allah teratur lah hidup korang...

betul nie korang...aku cite melalui pengalaman...boleh sayang kawan tapi berpada2 lah...tapi kalau ada kawan yg betul2 boleh dibuat kawan korang hargailah...jgn sakitkan hati dia, jgn dengki...yg paling penting jgn dengki...doakan kebahagiaan kawan2...aku bersyukur sbb aku hilang kawan tapi dalam masa yg sama Allah temukan aku dgn kawan yg jauh lebih baik...setiap perancangan Allah tuu mmg cantik sangat utk kita...so korang jgn kecewa sangat lah setakat hilang kawan2 yg x berapa nk penting tuu...Allah gantikan dengan satu yg lebih baik...I.Allah

ok laa ape2 pun thanks yer sbb sudi bace entry nie...

1 comment:

nuratika aziz said...

betul2.bahaya betul orang zaman sekrang.sikit2 guna bomoh etc.dengki punya pasal.ish ish :(

erm,btw,suka colour purple yang kak ninie guna.free2 singgahlah ke http://swatchoren.blogspot.com/2013/12/spm-sudah-habis-d.html
thanks :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...