Followers yg yanie sayang

Wednesday, October 26, 2011

kembali menghupdate...

Assalamualaikum...
rasenyer lame dah x update blog...ade seminggu lebih kot, last week sy busy ckit dgn ofis then kenduri kawen abg ipar sy...Alhamdulillah kenduri berjalan dengan jayanya...meriah tau...nnt sy upload pic2 yg sempat diambil ok...pada hari kenduri kami sume pakai baju caler same tau, temanya hijau pink, mak2 sedara sy kata baju tu adalah uniform kenduri...ekeke...lawak betul mak2 sedara sy sebelah ayah mentua sy tuu walaupun jarang ketemu tapi mereka sangat ramah tamah dan sporting morting tau... time kenduri mcm niela kite leh kenal sedara kan, kalau x tu jgn harap laa nak jumpe secara sengaja mmg x la kan, selain dari hari raya...hari raya pun x jumpe jugak dh masing2 balik kpg suami la kpg isteri la kan...
sebut pasal sedara mara nie kan, ader satu persoalan...korang suka atau sayang x dengan hubungan kekeluargaan yg dibina, serius sy cakap sy sangat suka bile berjumpa sedara mara nie, x taula kan kalau ade yg x suka,  bukannya apa kalau sedara mara kita datang bertandang ke rumah untuk melawat kita, apa yg harus kita buat x kan la kita nak duk dalam bilik jer kan, mesti nk kene g salam then tanya khabar...tul x, pastu mesti nk tanye perkembangan semasa, bukan la nk tahu perkembangan semasa tu niat untuk busy body yer, tapi mesti la nak tahu jugak kan ape aktiviti dier, mane tau kot2 ader lubang bisness ker...hahaha...(dlm kpala nie asyik nk wat bisness jer)...tapi bisness nie memenatkan sebenarnye...huhuhu
paling sy tunggu setiap tahun adalah sambutan hari raya, sbb time tu la sy leh jumpe sedara mara yg jauh2 tuu...nak2 bile balik kpg...mmg seronok gila ok...masa atuk ngan wan sy ada nie ramai sngat sedara mara yg berkunjung ke kpg sy, kalau 1-5 hari raya tu mmg x putus2 la kunjungan dari sanak saudara, nak2 1-3 hari raya mmg penuh dari luar rumah smpai la ke dapur, dh macam kenduri dah...letihnyer toksah cakap la kan...tapi letih2 pun seronok sangat layan tetamu...dah cite raya plak dah, x perla kebetulan x lame lagi hari raya haji kan...hehehe
pastu sy suka sangat time ada kenduri2...best sangat hokey...nak2 mcm kenduri kawen baru2 nie...mmg happening la beb...yg penting kite kene la rajin menegur sedara2 kite nak-nak org yg lebih tua dari kita kan...
act aderla satu kejadian sentap yg membuatkan hati sy trasa smpai ke hari nie...bukan la time kenduri hari tuu tapi lepas2 tuu...walaupun luaran sy nie nmpak kasar tapi hati saya sngat mcm jeli ok...bukanla kite nk suh sanjung kite ker hape, tp atleast tegur la kan, tapi nie tidak...wat2 mcm x kenal jer, bile org dh wat kite cam tu sy pun cam dh tawar hati jer...sanagat2 SENTAP hokey!...x perla biarla org wat kite, jgn kite wat org...naseb baek la atuk&wan sy mmg dh didik sy supaya kenal ngan sedara...harap2 adat dan budaya yg dh dipupuk oleh org tua2 nie akan kekal dlm keluarga sy...I.Allah...AMIN

P/S  :  jgnla nk menyombong sangat dgn sedara mara sendiri yer...dunia nie berpusing...x selamanya kita nie duduk di atas...kalau nk terus menyombong teruskan laa...kelak kita sendiri yg terasa ruginya...tapi selalunyer org2 yg menyombong x tentu pasal nie mmg akan begitu selamanya kot...erm ntahla no komen...yg penting sy masih ada family yg syg sy...family mentua pun ok2 belaka...kdg2 sedara rapat sendiri yg cam...hish...ntahla susah nk cakap.titik............

terima kasih kerana membaca entry ini yaa...

2 comments:

Kakzakie said...

Siapa tak sayang keluarga Yanie. Kalau Yanie nak tahu Raya Haji ini semua keluarga kakak akan berkumpul di rumah kakak yg comel ini. Hubby kakak dah kata kalau tak muat yg lelaki kenalah tidur di surau sebab surau dekat dgn rumah kakak....

pinkyanie said...

bagus la mcm tu kak zie...semangat yg mcm tu sepatutnyer ade dlm diri kite...kalau sume family mcm family kak zie kan bagus...mesti meriah sambutannya kan...hehehe

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...