Followers yg yanie sayang

Monday, January 30, 2012

INSURANS tu mmg PENTING...

Assalamualaikum...
erm tetibe kan terfikir nk wat entry pasal bende nie...
korang sume ade insurans x...bukan ape bg sy insurans nie penting utk diri kita tau...mcm sebeleum2 nie kan kalau jalan2 kat mane2 ade jer org dekat2 kt sy then tanye pasal insurans ya Allah rase mcm sakit hati jer nak larikan diri pastu puas la nk mengelak2, x pernah langsung nk bertanya dengan lebih lanjut mengenai insurans...kalau dulu2 bile dengar je perkataan insurans tu rase mcm eee ape bende nie x suka...ok itu sebelum mendapat pendedahan mengenai insurans...

sekarang nie plak semenjak sy mendapat pendedahan yg lebih mendalam mengenai apa itu insurans dan kepentingannya kepada kita sy rasa mcm nk g jer dekat sume agent2 insurans kt supermarket tu, bukan la nk beli sume insurans tu just nk tau mengenai polisi diaorg pastu nk compare2 kan dgn yg lain...teruk x, ala bese r tu kite sebagai pengguna kan...

act banyak dah sy dengar pasal insurans...antaranya PRUDENTIAL, TAKAFUL, MAA, ING dll...ok bagi sy setakat nie yg terbaik dan memenuhi kehendak sy adalah prudential...tapi yg lain2 tu pun ok jugak cuma sy lebih tertarik dgn prudential...yg lain2 tu jgn plak marah yer, nnt kang ada plak yg band sy...huhuhu...so far sy punye insurans sendiri under prudential tp dh lame x bayar nnt nk sambung balik sbb insurans nie mmg penting ok...

bukan apa knp kita boleh beli barang2 yg berharga ratusan ringgit sedangkan hanya utk RM100++ utk KESIHATAN kita, kita x boleh nk bayar betul x...apa salahnya kita kurangkan perbelanjaan ratusan tinggit tu dan gantikan dengan insurans kita, terutamanya utk anak2 kita...lagipun sekarang nie dah macam2 sistem...eh betul ke sistem, maksud sy tu sekarang nie dh ada medical card plus ngan saving acc utk anak2 kita, sy sangat suka sistem yg mcm tuu...sekurang2 nya masa anak kita nk masuk U nnt dh ada duit perbelanjaan utk mereka...tu salah satu benefit la ada mcm2 lagi benefit x larat la plak nk terangkan...hehhee...

ok la saje jer nk share pasal insurans...so sesape yg masih belum ada insurans tuu boleh la beli insurans sekarang utk KESIHATAN  kita...ok babai...

terima kasih kerana membaca entry ini...

1 comment:

Nur Raihana Abd Rahim said...

betul tu,heran ada org sanggup bazir duit kot lain tp bila kite sebut psl insurans dia buat muka pulak..kita kene igt tak selamanya hdp kita sng..insurans kesihatan dan kemalangan,kematian ni sgt2 penting.in case kalu satu hari suami kita meninggal,dia tinggalkan kita duit byk utk tampung hidup kita dlm tempoh beberapa waktu.kalau kita sendiri mati, kita tgl duit byk kat anak2 untuk org lain jaga anak kita.kalau kita sakit,anak kita skt, kita blh pg private hospital yg lbh selesa utk kita dan keluarga..dan mcm2 lagi la...tkpe kita habis duit byr insurans tiap2 bulan, sbb tu duit kita,tak kemana pun.mcm saving jugakla kan...yana n husband pakai insurans dgn etiqa, anak je yana amin prudential bsn sekali medical card..mmg bgs sbb kita tnjuk je kad, bil2 spital tu takyah piki dah..kita byr untuk deposit aje.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...